ORANGERIET


FRA IDE TIL HANDLING


Ideen til orangeriet opstod efter et havebesøg hos Peter Wibroe i 2017. Her forelskede jeg mig hovedkulds i hans skønne havehus og da der ikke er langt fra ide til handling her, så måtte det gamle brændeskur, der befandt sig i haven, konverteres til et orangeri efter eget design.

Det tidligere brændeskur lå mellem huset og skuret og som udgangspunkt, ville jeg genbruge, så meget af den oprindelige konstruktion og samme placering. Det viste sig dog, at kun to ud

af de oprindelige stolper kunne genbruges. Dog med modifikationer, da konstruktionen skulle være højere, for at jeg fik proportionerne rigtige.


Efter lidt søgen fik jeg erhvervet mig to næsten identiske palævinduer og fandt en dobbeltdør med sprosser hos Genbyg. Dog var den reserveret til anden side, men de første købere sprang fra og pludselig blev alle de små illustrationer, jeg havde tegnet, til en realitet.

Hele konstruktionen er lavet i træ, både ude og inde. Det passer ind i de omgivelser, det skulle indgå i og gjorde det ligeledes muligt for os, at vi kunne bygge det hele selv.

Som man ser i det i de oprindelige orangerier, består hovedvægten af bygningen af glas. En af facaderne er dog beklædt med træ i den ene halvdel. Det er med til at skabe lidt skygge inde i orangeriet og udvendig fungerer pladsen bagved som cykelparkering, uden man skal se på det indefra. For at kunne benytte orangeriet hele året rundt, er der indlagt strøm til lamper og stikkontakter. Så skulle der blive behov for at varme det op, kan det lade sig gøre.

Taget er konstrueret af tværgående bjælker, der har et fald til den ene gavl. For at opnå et symmetrisk udseende, er der monteret en beklædning ud for tagets termoplader, der skjuler denne hældning. Konstruktionen er desuden tilpasset, så det var muligt at skjule tagrenden bag beklædningen.

I det samme hjørne som nedløbsrøret er placeret, er der på den indvendige side, lavet en plads i belægningen til en vindrueplante. Netop den placering i samme hjørne, er med til at sikre, at vindruen kan trække vand udvendig fra, hvilket regnvandet fra nedløbsrøret optimerer. Så jeg har kun vandet den under etableringsfasen. Vindruen er ført langs det ene hjørne og snoer sig i loftet langs de tværgående bjælker, så pladsen er udnyttet optimalt.



Gulvet er lavet af almindelige murstenstegl. Mønsteret skulle uden tvivl være sildeben, hvilket jeg synes havde den charme, der passede til orangeriets stil. Teglen er egentlig beregnet til pudsede facader og har på den ene side et forvasket udseende, der er med til at give den det spil, der gør, at den ikke ser ny ud.

 

Alle detaljer i orangeriet er virkelig prioriteret, for at det skulle falde naturligt ind i haven, omgivelserne og stedets sjæl. Al interiør er holdt i en gammel stil. Så som vinduer og dør, fandt jeg et smukt, brugt messing dørhåndtag ved Genbyg og ligeledes gamle æblekasser fra Fyn.


For mere info og inspiration

se 'Storbybonden' på Instagram


Følg her

Detaljer / Tips:

 

  • Tænk dine behov til et orangeri igennem inden du giver dig i kast med det. Det betaler sig, at være grundig i sine overvejelser inden man påbegynder projektet
  • Sørg for at placere vinduer i hver sin ende, så der kan luftes ordentlig ud på varme dage
  • Overvej at få lagt el ind. Det forlænger sæsonen, om end det er til at kunne nyde et glas gløgg i december eller bruge det som hjemmekontor om sommeren
  • Fordel grus rundt langs den udvendige sokkel. Det er med til at skabe dræn og mindske strint op ad beklædningen når det regner.
  • Tilpas en 1/2 rundstok, så den kan ligge på tværs af orangeriet. Den kan bruges til, at hænge kurve, blomsterfrø og løg til tørre. I ny og næ tilmed bruges til, at hænge vasketøj på, hvis det truer med regnvejr.

Drivbænken og mobilt espalier

Info opdateres snart